30 Νοεμβρίου 2015
Μνηµείο νεκρών Εργατικής Τάξης
Το γλυπτό βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Εργατικού κέντρου Ηρακλείου και αποδίδει φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του Εργατικού κέντρου και άλλους εργαζόμενους κατά τις συρράξεις και επεισόδια το 1946 και 1947.
Τίτλος έργου: « Μνηµείο νεκρών Εργατικής Τάξης »
Καλλιτέχνης:Γιάννης Παρμακέλης.
Θέση:Στον αύλειο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (Λεωφ. Δημοκρατίας).
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:1998
Υλικό Κατασκευής: Χαλκός
Χορηγός – αναθέτης :Αφιέρωμα Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου
Περιγραφή γλυπτού :
Σύντομη βιογραφία
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου ιδρύθηκε τον 20ο αι.. Είχε προηγηθεί η Πανεργατική Ένωση (αρτεργάτες, καπνεργάτες, λιμενεργάτες, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές κ. ά.). Το 1923 η Πανεργατική μετατρέπεται σε Εργατικό Κέντρο με πρώτο πρόεδρο τον Γ. Ζαχάρη (λιμενεργάτης). Τον Σεπτέμβρη του 1935 έγιναν στο Ηράκλειο δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι οποίες κατέληξαν σε σύγκρουση με την αστυνομία και το στρατό.Συνελήφθησαν πολλοί εργάτες και ακολούθησε γενικός ξεσηκωμός ενώ κηρύχθηκε απεργία για τις 4 Σεπτέμβρη 1935. Η αστυνομία αφόπλισε τους απεργούς ενώ ο Νομάρχης αθέτησε την υπόσχεσή του προς αυτούς. Ακολούθησε σύρραξη και επεισόδια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 6 νεκροί (1) και 40 τραυματίες. Υπήρξαν επίσης οδομαχίες, επιβολή στρατιωτικού νόμου και 100 συλλήψεις.Επίσης, τον Μάη και Ιούνη του 1946 έχουμε απεργίες και επεισόδια με τραυματίες. Συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα βυρσοδεψεία, οι τσαγκάρηδες και οι τυπογράφοι.
Τον Ιούνη του 1947 συλλαμβάνονται από την Ασφάλεια Ηρακλείου, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Η. Στρατής Περγαλίδης και ο Γραμματέας Ανδρ. Σταυρουλάκης γεγονός που προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους εργαζόμενους οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωσή τους. 13 Ιούνη 1947. Πραγματοποιείται πορεία από το Μεϊντάνι προς τη Νομαρχία. Η Αστυνομία απειλεί πως αν δεν αποχωρήσουν θα διαλυθούν βίαια και εντελώς απροειδοποίητα βάλλει εναντίον τους. Ο Πρόεδρος των υποδηματοποιών Χρήστ. Χατζηγεωργίου είναι νεκρός. Λίγο αργότερα, κοντά στο Μουσείο σκοτώνεται και ο Κώστας Χατζηγεωργίου, αδελφός του Χρήστου. Στις 14 Ιούνη και μετά από φρικτά βασανιστήρια στην Ασφάλεια Ηρακλείου πεθαίνει ο Στρατής Περγαλίδης, ενώ ο Γραμματέας Ανδρ. Σταυρουλάκης μεταφέρεται σε άθλια κατάσταση στο στρατιωτικό νοσοκομείο.Νεκροί ήσαν οι : Εμμαν. Βλαντάκης, Ι. Αδαμάκης, Ν. Ανδρουλάκης, Λεων. Αντωνογιαννάκης, Δημ. Σταμπουλής.
Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»