30 Νοεμβρίου 2015
Τιµόθεος Καστρινογιαννάκης, Μητροπολίτης Κρήτης
Το γλυπτό βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Αγίου Μηνά. Αναπαριστά την ηγετική προσωπικότητα της Εκκλησίας και του έθνους μας Τιμόθεο Καστρινογιαννάκη, Μητροπολίτη Κρήτης.
Τίτλος έργου: «Τιµόθεος Καστρινογιαννάκης, Μητροπολίτης Κρήτης»
Καλλιτέχνης:
Θέση:Άγιος Μηνάς
Δημοτικό διαμέρισμα: 1
Έτος Κατασκευής:1975
Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο
Χορηγός – αναθέτης :Αφιέρωμα οικογ. Ευθυμίου και Ελένης Καστρινογιάννη
Περιγραφή γλυπτού :
Σύντομη βιογραφία
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1841. Η καταγωγή του από το χωριό Κομητάδες Σφακίων. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Σγουρός. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο πήγε στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.«Μεγαγιάννη» τον αποκαλούσαν οι συμμαθητές του λόγω του ύψους και της σωματικής του διάπλασης. Χειροτονείται Διάκος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και επιστρέφει στη γενέτειρά του όπου γίνεται Δάσκαλος της Ορθόδοξης Θεολογίας. Παρακολουθεί σπουδές Φιλοσοφίας στην Αθήνα, ενώ χειροτονείται Αρχιμανδρίτης το 1868. Το 1869 -μόνος προστάτης της πολυμελούς οικογένειάς του – του προτείνεται η θέση του Επισκόπου Ρεθύμνου που τελικά δεν εγκρίνεται από τους Τούρκους εξαιτίας των επαναστατικών φρονημάτων της οικογένειάς του. Το 1870 χειροτονείται Επίσκοπος Χερσονήσου. Το 1882 προέστη και εξεφώνησε τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του οπλαρχηγού Καπετάν Μιχάλη Κόρακα.
Επί των ημερών του, ως Μητροπολίτης Κρήτης, φρόντισε να αποπερατωθεί και να εγκαινιαστεί ο Ιερός Ναός του Αγ. Μηνά, χοροστατούντος του ίδιου. ( 16 Απρίλη 1895 ). Μετά από προτροπήν του ο Πανανός Θεοδουλάκης και η σύζυγός του βοήθησαν οικονομικά να κτισθεί το ΠΑΝΑΝΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.Υπήρξε μεγάλη ηγετική προσωπικότητα για την Εκκλησία και το Έθνος.
Βιβλιογραφία
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, εργασία με τίτλο «Με μπρούντζο και με μάρμαρο…»